Domme labels

“Maar je begrijpt toch wat ik bedoel?” De 5-vwo’er kijkt me aan met een blik van zeur toch niet zo, mens. ‘Ik ben niet dom of zo’, klinkt er verwijtend. Hoewel hij helemaal gelijk heeft wil ik toch dat hij zijn spellingsregeltjes leert. “Ik wil graag dat de rest van de wereld ook ziet hoe slim je bent”, antwoord ik.

Anders dan veel ouders, taalfanaten en ministers, ben ik niet zo bezorgd over het taalgebruik van de jongeren. Met smileys in boekverslagen moet je bij mij niet aankomen, maar dat je het label ‘dom’ krijgt als je een taalfout maakt, gaat mij veel te ver. Kunnen spellen heeft namelijk niets te maken met je intelligentie. Sterker nog: spelling is misschien wel het gemakkelijkste onderdeel van mijn lesstof.

Helaas is het behalve het gemakkelijkste, ook met stip het saaiste onderdeel. Hoeveel sexy fokschapen ik ook over de powerpoint laat springen, de conclusie is toch saai stampwerk en uitzonderingen leren. Daar hoef je geen hoog iq voor te hebben, maar wel een flinke portie doorzettingsvermogen. En wie wel eens een puber van dichtbij heeft meegemaakt, weet dat doorzettingsvermogen niet bepaald zijn sterkste punt is. Tenminste, niet wanneer het gaat om schoolwerk.

Hoewel mijn leerlingen het moeilijk kunnen geloven, leerde ik zelf pas spellen tijdens mijn studie. Voor die tijd was mijn houding niet anders dan die van de protesterende 5-vwo’er. Tot ik merkte dat mensen het nogal dom vonden als ik zei dat ik ‘als’ en ‘dan’ door elkaar gooide, op goed geluk een woord op ‘t’ of ‘d’ liet eindigen en zonder blozen beweerde dat ik “als student zijnde al heel wat had geleert”. In een poging niet langer voor onbenullig wezen te worden aangezien, onderwierp ik mijzelf aan een stoomcursus spelling en grammatica.

Zelf denk ik niet dat ik van die cursus slimmer ben geworden. Wel denk ik dat mijn omgeving mij als slimmer ziet sinds ik niet aan de lopende band spelfouten produceer. Sterker nog: ik denk niet dat ik ooit op een sollicitatiegesprek was uitgenodigd als ik geen foutloze brief had weten te schrijven. En als ik zie hoe mensen op sociaal media stukgaan op andermans taalfouten, heb ik mezelf heel wat leed bespaard.

In mijn ogen ben je vooral dom als je een d/t-fout aan iemands opleidingsniveau koppelt. Maar dat aan de man brengen, is een grotere klus dan dertig pubers het verschil tussen als en dan uitleggen. Voorlopig zal ik dus tegen beter weten in mijn leerlingen zeggen dat ze pas echt slim zijn als ze een duurzame vriendschap sluiten met dat akelig sexy fokschaap.

Marijn Ruhaak

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

3 gedachten over “Domme labels”

  1. ‘ Kunnen spellen heeft namelijk niets te maken met je intelligentie. ‘ Nou Sanne Marijn, dat is zeker maar weer wat je onder IQ / intelligentie verstaat. Het lijkt me voor de gemiddelde 4 / 5 / 6 vwo’er ( m / v / enz.) toch wat (te) hoog gegrepen. Ik heb hier het boekje Spellingwijzer Onze Taal met de 124 [ !!] spellingregels – hier ‘worden de 124 spellingproblemen systematisch behandeld, met voorbeelden en … uitzonderingen !!! Ik moet dus als iemand met een hoog IQ [ mijn ook in talen afgestudeerde dochter, haar moeder en ik scoren steevast hoog ] niet alleen de 124 sr en de uitzonderingen kennen – ik moet ook nog weten of een anderlands bijvoorbeeld Frans woord al ingeburgerd is of niet – want niet ingeburgerd moet ik het op zijn Frans schrijven, en anders wellicht vernederlandst. Ook het als/dan-dilemma is niet zo eenvoudig als het lijkt, kan ik me nog uit de ANS herinneren. Ik had het ‘hoog in de bol’ ‘qua’ kennis van het Nederlands – tot ik die ANS onder ogen kreeg – zij studeerde begin 90-er jaren [ 20e eeuw] – en ik moest erkennen dat niet alles waar ik zeker van wist: ‘dat is juist, zo moet het ‘ – toch wat ‘genuanceerder’ lag en ligt. Hoogmoed …
    Veel plezier en sterkte met je columns en eventueel lessen en verdere leven . Groets, Ramen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s