Dakboerin wint tweede prijs voor haar onderneming

Annelies Kuiper lanceerde Dakboerin, een onderneming die het aanleggen van een moestuin op je eigen dak stimuleert. Nrc.nl sprak Kuiper over haar initiatief.

Vorig jaar was Kuiper nog actief als intendant bij Fonds BKVB, sinds dit jaar is ze eigenaar van het prijswinnende Dakboerin. Ze was al langer geïnteresseerd in duurzaam leven en biologisch eten, maar toen ze in een artikel in de Groene Amsterdammer las dat ‘voedselkilometers’ – de afstand die bijvoorbeeld tomaten uit Spanje moeten afleggen om de Nederlandse supermarkt te bereiken – een groot probleem vormen voor de integratie van biologische producten, besloot ze zich te verdiepen in stadslandbouw. Haar plan waarmee ze deze week de tweede prijs bij de New Venture businessplan competitie in de categorie Biodiversity Innovation Award ontving, is om op daken van particulieren, bedrijven, scholen en restaurants moestuinen aan te leggen. Zo wil ze consumenten de controle terug te geven over wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt.

Groentedak Annelies Kuiper

‘Je bepaalt zelf wat er in je eten zit en niet de voedingsindustrie die E-nummers toevoegt en met bestrijdingsmiddelen werkt.’

Hoewel Dakboerin al zes maanden bestaat, kunnen we behalve op haar eigen dak nog geen tuin vinden die zij heeft aangelegd. Volgens Kuipers komt dat niet door het gebrek aan animo; gemeenten en architecten zijn juist steeds meer bezig met dit soort duurzame projecten.

‘Het heeft vooral te maken met vergunningen en het ontwikkelen van constructies’, laat Kuipers weten. ‘Voordat gemeenten je aanvraag hebben behandeld ben je een paar maanden verder.’

Dit jaar verwacht ze een paar kleine en één of twee grote groentedaken aan te leggen. Bovendien is ze gevraagd om voor Lowlands mee te werken aan een groentetoren die de festivalgangers van de nodige vitamines voorziet. Met een goedverzorgde website en een blog waarop ze haar ervaringen als dakboerin uit de doeken doet, hoopt Kuipers de komende jaren de aandacht van stedelingen en gemeenten te trekken.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s