Koeiengeloei en schapenstront

De zon zindert door de stad en mijn vrienden verplaatsen zich massaal naar het strand. In hun tas een dierentuin aan opblaaskrokodillen, -tijgers en eenhoorns en een zee aan zonnelotion. Stilletjes trek ik mijn kaplaarzen aan en vertrek op expeditie naar het oosten. Het is tijd voor mijn jaarlijks detox waarbij ik in een klap afkick van Starbucks slurpende en tarwegras grazende stedelingen.

Diepenveen is mijn bestemming, het uit de polderklei opgetrokken gehucht waar mijn ouders voor een halve stuiver nog een huis konden kopen en dit weekend hun verjaardag vieren. Nog geen vluchteling wil er een tent opzetten, maar mijn ouders beweren dolgelukkig te zijn tussen de ploeterende plattelandbewoners. Eens per jaar kom ik er niet onderuit om af te reizen naar dit onbegrijpelijke geluk. Dat is op de verjaardag van mijn ouders. Gelukkig zijn zij van het efficiënte soort en hebben ze hun geboorte slechts een dag na elkaar gepland. ‘Voel je niet verplicht hoor’, zegt mijn moeder met een stem die zoeter is dan de hele Jamin bij elkaar. ‘Maar ik zou het héééél leuk vinden als je weer eens hiernaartoe komt.’

En dus ga ik. Op weg naar waar de kleinhuiselijke kneuterigheid zegeviert en de inwoners rechtstreeks onder een hunebed vandaan zijn gekropen. Een flink reis want het dorp ligt op een afstand van tien kilometer koeiengeloei en schapenstront van Deventer. Tien kilometers die zo gul bestrooid zijn met rotondes en guitige plantenbakken dat ze langer duren dan de hele treinrit van Amsterdam naar Deventer. En dat ligt niet aan die enorme snelheid van de trein die allang een hogesnelheidstrein had moeten zijn.

Verpakt in een polderkleibestendige outfit dat niet zou mistaan in een jungle-editie van Expeditie Robinson, trap ik me op een rammelende OV-Fiets door de weilanden. Als een beschonken boerin slalom ik behendig mijn wielen om de koeienvlaaien en geitenkeutels Deventer uit. Voor mij ligt Diepenveen, verscholen tussen net zoveel bomen als Amsterdam Nutella-toko’s telt. Mijn neusvleugels worden door de schone lentelucht uit een diepe smogslaap gewekt. In plaats van toeterende taxi’s en tramgerinkel word ik omgeven door het vrolijke gekwebbel van gezwelloze vogels. Een klein uur later lig ik in het onbespoten gras van mijn ouders. Met mijn blote tenen tel ik de grassprieten en merk ik weer hoe mooi de wereld buiten de ring kan zijn.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Eén gedachte over “Koeiengeloei en schapenstront”

  1. Geheel in de geest van de Vrijeschool ontdekt Marijn het geluk van het buitenringsleven op het onbespoten mos. Toch brengt bovenstaande column een lacune aan het licht in het onderwijs van de vakken topografie, geschiedenis en economie op de Vrijeschool, waarover ik mij als PTE zorgen maak..

    In de eerste plaats is de grondsoort in Diepenveen geen polderklei, zoals de auteur beweert, maar, de naam Diepenveen zegt het eigenlijk al, veengrond. Als er dan al sprake is van klei, dan zal het rivierklei zijn en geen polderklei. Tussen Deventer en Diepenveen ligt welgeteld 1 weiland en daar lopen geen koeien en schapen, maar worden asperges geteeld.

    Hunebedden liggen in Drenthe en komen in de provincie Overijssel niet voor.

    Woningmarkten zijn natuurlijk een prachtig studieobject voor het vak economie. Het onderwerp ligt vlak bij de belevingswereld van het kind. Immers, leerlingen moeten ergens wonen. Bijvoorbeeld: in het tot de zelfde gemeente behorende Schalkhaar zijn plm. 650 asielzoekers gehuisvest. De in de column genoemde ‘grijpstuiver’ moet worden beschouwd vanuit het Amsterdamse perspectief, waar woningen op erfpachtgrond rond de € 4.500 a € 5.000 per vierkante meter kosten. Woningen van 50 m2 voor € 250.000 en meer zijn in Diepenveen dan ook niet te vinden. In dat licht gezien is de huidige vierkante meter prijs in Diepenveen van rond de € 2.500 a € 3.000 inderdaad een grijpstuiver.

    Tenslotte een kleine rectificatie op de foto: De lijn Amsterdam – Berlijn (waar Deventer aan ligt) is in 1951 geëlektrificeerd. Dat deze internationale verbinding zo spoedig mogelijk een Hogesnelheidslijn moet worden ben ik met de auteur helemaal eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s