Nieuwe stappers

old-running-shoes

Ongeveer de enige gangbare afmeting van mijn lichaam, zijn mijn voeten. Maatje 37-38, heel gewoon voor een niet al te grote vrouw. Hoewel ik mijn voeten tot op de dag van vandaag beschouw als de meest onaantrekkelijke delen van mijn lichaam – sinds de huisarts de titel knokkelige hamertenen eraan gaf is elk restje waardering definitief kwijt -, heb ik in elk geval nooit veel moeite om en geschikt omhulsel te vinden. Totdat ik ging hardlopen.

Ruim drie jaar geleden, aangemoedigd door mijn toen kersverse vriendje die op zondagochtend niets liever deed dan rondjes rennen in het Vondelpark. Indrukwekkend vond ik dat. Ik zag mezelf nog niet zo snel in hobbelende toestand naar adem snakken. Daar dacht hij duidelijk anders over. Hoe hij het voor elkaar kreeg, geen idee, maar ik – het meest onsportieve wezen op aarde en verknocht aan hoge hakken – zou een keer meerennen.

Klein probleem: ik had geen sportschoenen, laat staan hardloopschoenen. Ik duikelde een paar knalrode All Stars op uit mijn kast. Ooit gekregen, nooit gedragen. Het rondje Vondelpark was een succes, de schoenen absoluut niet. Daar kwam ik twee maanden later achter toen ik op de bank van de fysiotherapeut met strenge woorden werd toegesproken. Hoe ik het in mijn hoofd had gehaald om hierop te rennen, dat er niet voor niets zoiets bestond als een hardloopwinkel en dat ik me daar de volgende morgen om negen uur moest melden. Neem je pinpas maar mee, vanaf morgen ren je verantwoord. Ik knikte braaf. Wist ik veel dat een paar All Stars van onbekende afkomst mijn knieën naar de filistijnen hielpen.

Tegenwoordig ben ik degene die elke beginnende hardloper met huis-tuin-en-keuken gympies linea recta naar Run2Day stuurt. Ik ben dol op die winkel waar de medewerkers je helpen zonder hun horloge in de gaten te houden en niet te beroerd zijn een beetje korting te geven als je het niet zo ruim hebt. Helaas zijn ze ook eerlijk en vertelden ze me dat er precies één soort schoen geschikt is voor mijn smalle voetjes: de Mizuno Wave Rider, type 2A. En laat dat nu net de schoen waar de ontwerpers puur voor functionaliteit gaan. Lekker tijdloos noemen ze dat.

Kortom: nieuwe hardloopschoenen voelen niet als een cadeautje, maar als een noodzakelijke uitgave die ik het liefst zo lang mogelijk uitstel. Niemand ook die mij kan vertellen wanneer ik nieuwe moet kopen. Dat schijn je vanzelf te voelen. Probleem is alleen dat je snel went aan opkomende pijntjes die je niet echt kunt verklaren. Dat schurende botje, kloppende peesje, het zal wel door de toenemende trainingsduur komen. Ik zou willen dat er een app bestaat die je meldt wanneer je de houdbaarheidsdatum van je renmaatjes dreigt te overschrijden.

Vorige week kwam het dan eindelijk in mij op dat de toenemende steken in mijn balletknobbel en middenvoetbotjes misschien enig verband konden houden met het verouderde schoeisel waar ik op liep. Hoe vaak verwisselen andere lopers eigenlijk hun schoenen, vroeg ik me af. Tijd voor onderzoek. Zowel op fora als verkoopsites werd ik gesommeerd om na 1500, maximaal 2000 kilometer mijn schoenen in de afvalemmer te kieperen. Hoezo, hardlopen is gratis? 2500-3000 kilometer vond ik een goede middenweg. Met een lichaamsgewicht ver onder het gemiddelde zou die demping vast wat langer gespaard blijven en verkooppraatjes moet je altijd met een korrel zout nemen, redeneerde ik. Ik dook in de statistieken van mijn Runkeeper-app, afgelopen jaar rende ik gemiddeld 235 kilometer per maand. Oei. Eens zoeken in mijn betalingsgeschiedenis, wanneer ik in godsnaam mijn laatste paar afgerekend? Ik moest lang scrollen voordat ik het verontrustende antwoord vond: 23 maanden. Heel veel oei.

De telefoon ging drie keer over voordat de vrolijke toon van de Run2Day-medewerker vroeg wat hij voor me kon doen. “Kun je een paar Mizuno Wave Rider 2A voor me apart leggen? Ik ben er over tien minuten”. Die avond rende ik 27 heerlijke kilometers. Ondertussen zijn de Mizuno-designers op bijscholingscursus geweest: voor het eerst ben ik best een beetje trots op mijn nieuwe stappers.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s