Hardlopen in eurotekens

geld

Wil je sporten maar heb je weinig te besteden? Ga hardlopen. Een park kom je gratis binnen en een broekje koop je voor een paar euro op de markt. Toch? Niet helemaal. Een simpele berekening van wat mijn hobby mij kost.


Voetenbed

Om te beginnen met het meest essentiële item dat elke hardloper in huis moet hebben: goede schoenen. Of je nu net je eerste kilometer rent of een doorgewinterde marathonloper bent, zonder het juiste schoeisel vernaggel je je lichaam. In mijn geval 140 euro voor een paar. Als ik voordat ik vage pijntjes voel een een nieuw setje aanschaf – iets wat ik chronisch verzaak – zou ik ongeveer elke tien maanden 140 neertellen, 14 euro per maand dus.

Natuur of loopband

Tenzij je door de Hoge Veluwe wilt rennen, staan er geen toleisers voor de Nederlandse parken. Sterker nog: ineens duiken er overal waterkraantjes en rek- en strekapparaten op om de bevolking van de bank in beweging te krijgen. Helaas ben ik nogal lui van aard en vind ik om de haverklap stoppen voor zo’n fonteintje te veel gedoe. Anderhalve liter water meezeulen vind ik gekkenwerk en met zo’n guitige waterrugzak door de stad rennen gelijk staan aan nordic walken op een volkomen vlak bospad. Kortom: ik breng elke week heel wat uren op de loopband door. En dat kost geld. 55 euro per maand om precies te zijn, waar ik voor het gemak 15 euro van aftrek voor de boks- en krachttraining die ik daar doe. Voordeel is dat de sportschool mijn douchesessies betaalt. Scheelt weer een euro of vijf per maand.

Bunkeren

Van rennen krijg je honger en zin in voedsel waar je lichaam iets aan heeft. Zet mij in een supermarkt nadat ik net twee uur gerend hebt en binnen no-time is mijn mandje overladen met versgebakken brood, een keur aan vleeswaren, yoghurt met luxe muesli en vers fruit en een reep chocolade om het af te maken. Volgens mijn RunKeeper-app verbrand ik zo’n 12.000 kcal per maand en als je die met een beetje gezonde producten aanvult mag je daar met gemak een paar tientjes extra per maand voor reserveren.

Presteren

Een kroon op je trainingswerk is een goede tijd scoren tijdens een officiële loop. Elk jaar zit ik stipt om twaalf uur voor mijn laptop om een kaartje voor de Damloop te bemachtigen en ook andere evenementen gaan niet aan mij voorbij. Mijn ideale loopjesseizoen (die ik uiteindelijk nooit volledig doe) trap ik af in januari met de PWN Egmond Halve Marathon, gevolgd door de Groet Uit Schoorl Run, de Zandvoort Circuit Run de Dam tot Damloop, de TSC Halve Amsterdam Marathon en de Zevenheuvelenloop als hekkensluiter. Totaalsom inschrijfgeld: 109,75 per jaar. 9,14 euro per maand dus en daar komen de reis- en parkeerkosten nog bij.

Essentials

Ik ben niet bepaald de fashonita van de loopband. Wat ik aantrek wordt uitsluitend bepaald door twee factoren: wat schoon is en wat lekker zit. Ik hoor zeker niet bij de vrouwen die voordat ze de kleedkamer verlaten een half uur voor de spiegel hun make-up bijwerken. Vind ik een zinloze onderneming: na twee uur rennen zie ik er toch niet sexy uit. Hoeveel waterproof mascara ik ook op mijn wimpers heb gesmeerd. Een simpel H&M-shirtje voldoet voor mij prima en sinds de gelopen kilometers hun mijn ooit zo volumineuze cupomvang hebben verminkt naar een treurig maatje, kan ik ook prima uit met een goedkope sportbeha. Voor een paar tientjes per jaar heb ik mijn bovenkleding dus bij elkaar. Wat betreft shorts en sokken ben ik een stuk kritischer. Aan broekjes die omhoog kruipen bij elke meter die je loopt heb ik een hekel, net als aan sokken die niet ultradun en ventilerend zijn. Al met al leg ik zo’n tachtig euro per jaar neer voor een beetje loopcomfort. Tel daar een nieuwe bidon, zweetbandje of andere leuke accessoire bij op en je komt al snel op zo’n honderd euro uit.

De rekening

Verslavingen kosten geld. Ben je een beetje fanatieke loper die de zandpaden graag afwisselt met een rubberen loopband, zijn voeten spaart met fatsoenlijk schoeisel, zijn spieren trakteert op gezonde voeding en ook nog in een beetje comfortabel uitrusting een uitgezet parcours wil volgen? Spek je spaarvarken dan maar een grove honderd euro per maand. Honderd euro waar je heel veel heerlijke endorfine voor terugkrijgt.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s