Holland Festival sluit af met muziek uit de Venezolaanse sloppenwijken

Gepubliceerd door Holland Festival op 28 juni 2012

Gustavo Dudamel presteerde het onmogelijke door zich als kansarm kind te ontpoppen tot wereldberoemd dirigent. Vanavond geeft hij met zijn Orquesta Sinfónica Simón Bolivar het slotakkoord van het Holland Festival. Het verhaal achter het orkest, de oprichter en de dirigent.

El Sistema

Orquesta Sinfónica Simón Bolivar is het paradepaardje van El Sistema, de muzikale reddingsboei voor kinderen uit de armste lagen van de Venezolaanse bevolking. Het was José Antonio Abreu die in 1975 met de oprichting van het muziekeducatieproject een alternatief wilde bieden voor de gewelddadige wereld van drugs en armoe waarin kinderen opgroeide. Het ging hem er niet om een opleiding tot professioneel muzikant te faciliteren. Hij wilde vooral kinderen respect, verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen, en een veilig sociaal netwerk bieden. Abreu’s scholen verschenen in de nabijheid van de armste buurten van Caracas en werden al snel de toevluchtoorden van duizenden kinderen.

El Sistema is uitgegroeid tot een overweldigend succes, met meer dan 220 orkesten. In vrijwel elke provincie van Venezuela zijn de orkesten te vinden en inmiddels hebben naar schatting zo’n 300.000 kinderen er hun toevlucht gevonden. De grootste talenten, krijgen een plek in het nationaal jeugdorkest Orquesta Sinfónica Simón Bolivar. Het onderkomen van deze uitverkoren muzikale jongeren is niet langer een improvisorisch ingerichte muziekschool in de buurt van een sloppenwijk. Sinds een aantal jaar verblijven ze in het hoofdstedelijke gloednieuwe theater van elf verdiepingen en bijna negentig lesruimtes. In de door architect Tomás Lugo ontworpen parel kunnen drieduizend muzikanten tegelijk oefenen. Ook in Amerika heeft het bewonderenswaardige project voet aan de grond gekregen en sinds een aantal jaar is in de Amsterdamse Bijlmer een soortgelijk initiatief van start gegaan. Het Bijlmer Leerorkest laat kinderen met verschillende culturele achtergronden muziek maken en deel uitmaken van een orkest. De gedachte van de oprichters strookt volledig met de visie van Abreu: de talenten van het kind ontplooien en het om leren gaan met verantwoordelijkheden.

Vanavond

Dirigent van het orkest is Gustavo Dudamel, één van de voormalige pupillen van Abreu. Als wereldberoemde chef-dirigent die als jongste musicus ooit bij het Berliner Philhamoniker speelde, geldt hij als hoopvol voorbeeld van de vele kinderen die nu hun weg van de sloppenwijken naar een van de muziekcentra vinden. Al eerder stond Dudamel in Amsterdam, voor het Concertgebouw orkest. Ditmaal brengt hij voor het eerst met het omvangrijke en fenomeenabele Orquesta Sinfónica Simón Bolivar naar Nederland. Vanavond, 28 juni,  zal het voltallige Orquesta Sinfónica Simón Bolivar onder leiding van de charismatische dirigent Gustavo Dudamel de concertzaal vullen met werk van Benzecry en Strauss. Het klassieke spektakel beperkt zich overigens niet tot het Concertgebouw, liefhebbers van over de hele wereld kunnen het concert volgen. In het Oosterpark wordt de documentaire getoond die Paul Smaczny en Maria Stodtmeier over El Sistema maakten, voorafgaand aan de live-stream van de avond in het Concertgebouw.

Wie geen kaartje heeft weten te bemachtigen kan het concert vanavond in het Oosterpark bijwonen.  Het concert wordt tevens live uitgezonden via de website van het Concertgebouw en De NTR zendt het om 23:30, op Nederland 2 uit.

Fotografie: Chris Christodoulou

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s