Recordpoging calorieën verbranden voor het goede doel in het Westerpark

Gepubliceerd op Parool.nl op 20 juni 2012

Honderden sporters doen zondag 24 juni in het Westerpark een gooi naar het wereldrecord ’s werelds grootste bootcamp. Onder leiding van personal coach Oswin Beingsick organiseert Cordaid Microkrediet Bootcamp XXL. De opbrengst van het evenement gaat naar ondernemers in ontwikkelingslanden.

Wie aanstaande zondag een rustige wandeling wil maken in het Amsterdamse Westerpark, komt bedrogen uit. Oswin Beingsick drilt die dag honderden in fluoriserende kleding gehulde sportievelingen tijdens de mega bootcamp. ‘Een sportieve recordpoging’, noemt hij het, ‘die ook nog eens een goed doel dient’. Dat doel is Cordaid Microkrediet dat lokale ondernemers in ontwikkelingslanden met kleine leningen (microkredieten) aan een beter bestaan helpt. Via Cordeals lanceert de organisatie regelmatig evenementen om geld op te halen. Zo zong Xander de Buisonjé valentijnsboodschappen in en gingen Tygo Gernandt en Saar Koningsberger de strijd met elkaar aan tijdens een paintball battle.

Zondag is het de taak aan Oswin Beingsick om zoveel mogelijk mensen te laten zweten. ‘Bootcamp is van oorsprong een militaire training waarbij je op een open veld oefeningen doet. Sprintjes trekken, interval training, opdrukken, buikspier- en krachtoefeningen, je zult het allemaal voorbij zien komen’, verzekert de enthousiaste coach die een paar handlangers heeft ingeschakeld om de massa te begeleiden en een chaos van rondrennende mensen te voorkomen. Want behalve het goede doel heeft Oswin nog een ander doel: ’s werelds grootste bootcamp leiden en het wereldrecord verbreken. ‘Dat gaat zeker lukken’, zegt Oswin optimistisch. ‘We hebben een goede dj, een perfecte locatie en een minimum inschrijfbedrag van maar vijf euro. Het huidige in Engeland behaalde wereldrecord van 317 deelnemers moeten wij dus makkelijk kunnen verbreken.’

Goede doelen
Cordaid Microkrediet richt zich met de actie op een nieuwe manier van geld ophalen. Waar de traditionele collectebus aan populariteit inboet, wordt sporten voor het goede doel namelijk een steeds bekender fenomeen. Voorbeelden zijn de Run voor Kika en de Heldenrace die volgende maand in Amsterdam plaatsvindt. Een grootschalige bootcamp organiseren is nieuw, maar komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het bootcamp-concept begint immers aardig voet aan de grond te krijgen in ons land. In de Verenigde Staten werd de van oorsprong militaire training voor het eerst als fitnessvorm opgepikt. Inmiddels zijn de springende, kikkerende en opdrukkende groepjes mensen niet meer weg te denken uit de Amsterdamse parken.

Heel hard sporten
Als trainer van een politiekorps en tout bekend Nederland, is Oswin gewend om zwaar in te zetten. ‘We gaan heel hard sporten in de openlucht met muziek erbij. Je mag de bootcamp zo hard en zwaar maken als je zelf wilt dus iedereen kan meedoen. Ben je wat minder fit, dan is dat ook geen probleem’, benadrukt Oswin die zoveel mogelijk deelnemers wil trekken voor het unieke sportevenement. Want hoe meer sportievelingen, hoe groter de kans het wereldrecord te verbreken en hoe meer ondernemers in ontwikkelingslanden geholpen kunnen worden. ‘Het is een hele leuke sportieve manier om hulp te bieden aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden’, zegt Oswin. ‘Ik roep iedereen op om mee te doen en in een uur tijd zoveel mogelijk calorieën te verbranden.’

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s