Stranden in Noord-Holland weer vrijgegeven na opruiming gevaarlijke buisjes

De stranden van Egmond aan Zee, Wijk aan Zee, Velsen-Noord en Zandvoort zijn weer vrijgegeven. Gisteravond en vanochtend werden er buisjes op de stranden gevonden die mogelijk giftige stoffen zouden bevatten.

De verdachte ampullen spoelden vooral aan op het strand van Egmond aan Zee waar ook dertien buisjes in een afvalbak werden gevonden. Ook op de andere stranden waren er enkele buisjes te vinden. De politie sloot de stranden direct af voor bezoekers en onderzocht de inhoud van de ampullen. Inmiddels heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten dat de ampullen, die eruit zien als kleine reageerbuisjes, de stof calciumcarbid bevatten. De stof, ook wel bekend van het zogenaamde carbidschieten, wordt gebruikt voor het meten van vochtigheid in beton. Wanneer de stof in contact komt met water kan er een gas vrijkomen dat zeer brandbaar is.

De buisjes zijn inmiddels opgeruimd en de politie heeft de stranden weer vrijgegeven. Waar de buisjes vandaan komen, is nog onbekend. Omdat er geen verpakkingsmateriaal gevonden is, is de vervuiler moeilijk op te sporen. Voorlopig worden bezoekers met flyers gewaarschuwd voor eventuele achtergebleven ampullen. Strandgangers worden verzocht om bij het vinden van een buisje deze niet aan te raken en direct het alarmnummer 0900 8844 te bellen.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s