China maakt zich op voor bezoek Soedanese president

De Soedanese president Omar Al-Bashir zal ondanks twee internationale arrestatiebevelen voor oorlogsmisdaden, eind juni een bezoek aan China brengen om te spreken over de huidige onrust in Soedan.

Omar al-Bashir

Het bezoek van de president is omstreden aangezien het Internationaal Strafhof (ICC) twee arrestatiebevelen heeft uitstaan. Al-Bashir wordt verdacht van genocide, oorlogsmisdaden en schending van mensenrechten in de Soedanese regio Darfur. China is lid van de Veiligheidsraad die haar leden aanspoort om het ICC te ondersteunen, maar China erkent het Strafhof niet en dus kan Al-Bashir zonder risico afreizen naar het land. China liet al eerder weten het niet eens te zijn met de arrestatiebevelen, ze zouden volgens het land kunnen leiden tot grotere instabiliteit in de regio.

Vorig jaar bezocht de Soedanese president nog Tsjaad en Kenia, die het ICC wel erkennen. Al-Bashir werd niet gearresteerd. Maleisië trok op aanraden van Amnesty International een uitnodiging in en ontving in plaats van de president, de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Anifah Aman. Mensenrechtenorganisaties hebben zich ook tegen de uitnodiging van China gekeerd. Zo zegt Catherine Baber, plaatsvervangend directeur van Amnesty International:

“Als Omar Al-Bashir welkom is in China, wordt het land de veilige haven voor vermeende daders van genocide. China zou Omar Al-Bashir geen toegang moeten verlenen of hem moeten arresteren als hij binnenkomt.”

Ook Human Rights Watch (HRW) heeft laten weten dat het een bezoek van Al-Bashir aan China afkeurt. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het juist aan China om zich in te spannen voor gerechtigheid, in plaats van Al-Bashir te helpen om aan justitie te ontkomen. China was immers de belangrijkste wapenleverancier aan Soedan op het moment dat de ergste wreedheden in Darfur plaatsvonden. Richard Dicker van HRW laat weten:

“China heeft de kans te laten zien dat het de Afrikaanse bevolking steunt. Beijing zou het juiste moeten doen en de uitnodiging intrekken of Al-Bashir arresteren wanneer hij het Chinese grondgebied betreedt.”

China geeft geen gehoor aan de oproep van mensenrechtenorganisaties om de uitnodiging in te trekken of de Soedanese president te arresteren bij aankomst. Het land heeft via de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Hong Lei laten weten dat het alle recht heeft om Al-Bashir te ontvangen:

“China heeft een terughoudende houding tegenover de rechtszaak van het Internationaal Strafhof tegen president Omar Al-Bashir. President Bashir heeft voor meerdere gelegenheden andere landen bezocht en werd daar warm onthaald.”

China heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in Soedan en onderhoudt een goede band met president Al-Bashir. Soedan wordt op 9 juli opgedeeld in Noord- en Zuid-Soedan waarmee Zuid-Soedan een onafhankelijke staat wordt. In de provincie Abyei, dat is gelegen tussen de twee toekomstige landen, is het al jaren onrustig. Beide landen claimen de regio vanwege de grote olievoorraden. Toen vorige maand de troepen van Noord-Soedan in Abyei en de gelijknamige stad binnenvielen, sloegen tienduizenden mensen op de vlucht.

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s