Artbomb plaatst rookbommen tegen bezuinigingen

Vanmiddag verzamelen de deelnemers aan de Mars der Beschaving zich op het Haagse Malieveld om nog één keer hun protestzang te laten klinken. Met een strak blauwe hemel levert de mensenmassa waarschijnlijk een mooi beeld op. Wij gaan even terug naar afgelopen vrijdag toen een actie van Artbomb de tot nu toe meest kunstzinnige protestbeelden opleverde.

Vrijdag 24 juni, 12.00 uur: in de straten van Nederlandse en zelfs sommige buitenlandse steden hangen gekleurde rookwolken. Het is het resultaat van talloze bommen die massaal ter ontploffing worden gebracht. Geen echte bommen, maar artbombs die als protest dienen tegen de harde bezuinigingen op kunst en cultuur. De plannen van het kabinet zijn duidelijk: de kunstsector wordt tweehonderd miljoen euro armer. Dat leidt uit alle hoeken tot protest. Creatief Nederland komt met speciale Facebookbadgets, talloze demonstraties en zelfs een heuse Mars der Beschaving. Artbomb zocht naar een vreedzame manier van protest; met gekleurde rookbommen wil het laten zien dat kunst ertoe doet:

‘Met deze visuele actie als startschot willen we de ogen van de nationale en internationale gemeenschap richten op wat hier dreigt te gebeuren met kunst. Door een breed draagvlak te creëren hopen we dat de politiek gaat inzien dat kunst belangrijk is’, vertelt initiatiefnemer Lotte Geeven.

Groninger Museum

Dat brede draagvlak was er sneller dan verwacht. Lotte benaderde donderdag samen met haar collega’s zoveel mogelijk kunstenaars en instellingen met de vraag of zij ook een artbomb wilden afsteken. Dat wilden ze en een dag later werden de straten gevuld met kleurrijke rook.

‘Ik vind het bijzonder dat zoveel instellingen wilden meewerken’, vertelt Lotte. ‘Zelfs directeuren van grote instellingen waren bereid mee te doen aan deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het zijn dus echt niet alleen kunstenaars die in opstand komen, ook de mannen met veel macht en geld zijn het niet met de plannen eens.’

Op de daken van grote instituten als de Amsterdamse Rijksakademie en The Museum of Contemporary Art in Leipzig werden om twaalf uur ’s middags de rookbommen geplaatst. Bommen met gekleurde rook, want wanneer het gaat om bezuinigingen in de kunstsector, is het natuurlijk wel zo mooi als het protest visueel aantrekkelijk is. Maar er is nog een andere reden dat Artbomb voor juist deze projectielen koos, vertelt Lotte:

‘Rook is het internationale teken voor nood is, als je rook ziet weet je dat je iets moet doen. Onze artbombs moeten duidelijk maken dat het tijd is om in actie te komen. Als je in kunst gelooft moet je daar nu alles voor geven. Niets doen is geen optie.’


Rijksakademie Amsterdam

Advertentie

Gepubliceerd door

Marijn Ruhaak

Freelance journalist en tekstschrijver met als specialisme interview en achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s